dot Home - start
dot Historie
dot Emmen centrum
dot Wijken buurten straten
dot Cultuur
dot Straatnamen

dot Gemeente archief
De historie van Emmen in woord en beeld

Op 19 december 2018 heeft HE van de heer S.G. (Geert) Hovenkamp uit Hilversum zijn gehele digitale archief in ontvangst mogen nemen. Gedurende 25 jaar heeft hij onderzoek gedaan naar familierelaties in Emmen en de locatie waar ze woonden (periode van omstreeks 1600 tot 1832) Het is in omvang, compleetheid en geordendheid mogelijk het grootste particuliere archief van Emmen. In samenwerking met het Erfgoednetwerk zal bekeken worden hoe e.e.a. ontsloten kan worden.
Geert, bedankt ! ! !

Logo Historisch Emmen

Historisch Emmen toevoegen aan uw favorieten

blauwe lijn
dot Laatst gewijzigd dot Over deze site dot Sitemap dot E-mail dot

Stationsstraat: Huize Anna Jacoba Omhoog


Kadastraal: Omhoog

Stationsstraat sectie C5145, tramremise spoorweg met station der NOLS, NS De Boslaan sectie C5084 sectie C4861, onbebouwd sectie C4862, onbebouwd sectie C5081, woningen Reinink sectie C4864, onbebouwd sectie C4865, café Groothuis sectie C5335, C5336, Ambachtschool met conciergewoning sectie C4983, Hotel Grimme
Kadastrale kaart 1916.

1880: onbebouwd.

1916: sectie C4983.

1919: bouw van de woning "Jacoba".


Huize Anna Jacoba: Omhoog

Contact gezocht met familie Dijkstra of andere mensen die hier hebben gewoond
of meer weten. Informatie en foto's gevraagd

Foto Historisch Emmen Stationsstraat Anna Jacoba

Foto Historisch Emmen Stationsstraat Anna Jacoba

 • 1919-1925 Jacoba Beugel, woonhuis.
 • 1925-19xx Trijntje Anetta Meijer, woonhuis.

Tussen de ambachtschool en het busstation staat een voor Emmen begrippen oud en beeldschoon pand. Het woonhuis heette oorspronkelijk "Jacoba" en werd gebouwd in opdracht van Jacoba Beugel (1888-1925) uit "Weerdingermond" deel uitmakende van Vlagtwedde. Zij was in 1878 in het huwelijk getreden met de bekende vervener Hendrik Antonius Meijer (1852-1916).

Het huis is naar Jacoba Beugel genoemd. Lang heeft zij er niet van kunnen genieten. Ze overleed zes jaar na de bouw. Het pand dat er heden ten dage nog steeds staat is van een zo volmaakte schoonheid dat men mag hopen dat het er eeuwig mag blijven staan. Het is één van die historische panden die nog niet het lootje heeft gelegd tegen de vernieuwingsdrang.

Het woonhuis is in 1919 door aannemer Vos uit Emmer Compascuum gebouwd en is een ontwerp van architect H.Timmerman uit Ter Apel. Het is ontworpen in "art nouveau trant".

Het witte huis heeft een gemetselde plint, geglazuurde afzaten, gemetselde banden en bloklijsten. Verder hanenkammen boven de vensters en glas-in-lood in de bovenlichten. Het huis heeft een erker met balkon aan de rechterzijde en een de linkerkant is de entree met luifel. De portiek heeft geglazuurde tegels. Het dak heeft een overstek, ondervangen door opengewerkte klossen. De naam "Anna Jacoba" is in letters aangebracht in het boogveld van het raam op de verdieping in de topgevel aan de voorzijde.


Prins - VVV: Omhoog

Contact gezocht met de familie Prins of mensen die meer weten.
Informatie en foto's gevraagd

Foto Historisch Emmen Stationsstraat woonhuis familie Prins VVV

Foto Historisch Emmen Stationsstraat woonhuis familie Prins VVV

Foto Historisch Emmen Stationsstraat woonhuis familie Prins VVV

 • 19xx-19xx H.A.Prins, directeur bank.
  • Stationsstraat 13, omstreeks 1932.
  • Stationsstraat 33, omstreeks 1962.

Na Jacoba Beugel bewoonde dochter Trijntje Anetta Meijer (1888-1971) de woning. Zij huwde in 1917 met Henderikus Albertus Prins (1891-1962). Na de geboorte van hun dochter Annie in 1922, werd de naam van de woning veranderd van "Jacoba" in "Anna Jacoba", een verandering waar "oma Meijer" niet blij mee was. (bron: "Rondom de Heerenhof").

Hoewel in het adresboek der gemeente Emmen van 1962 wordt vermeld dat Prins landbouwer van beroep was, kan daaraan worden getwijfeld. Prins was directeur van de N.M.B. en daarnaast ook agent van de "Nederlandsche Maatschappij van Brandverzekering" te Tiel.

Stationsstraat 13 was tevens het secretariaat van de VVV Emmen.

Mogelijk heeft Annie Prins de woning omstreeks 1972, het jaar dat moeder Trijntje Anetta overleed, verkocht.


Quintadent: Omhoog

Foto Historisch Emmen Stationsstraat Anna Jacoba

Foto Historisch Emmen Stationsstraat Anna Jacoba

 • 19xx-19xx Familie P.Bosma (grondlegger van Bosma Bedden).
 • 19xx-heden Quintadent, tandtechniek.
  • Stationsstraat 79, omstreeks 2009.

Tegenwoordig is in het pand in gebruik bij Quintadent Tandtechniek. Zij bewijzen dat het ook anders kan. Het pand is iets verbouwd maar nog duidelijk herkenbaar. Binnenin is alleen de bovenverdieping verbouwd tot een kantoorruimte, maar beneden is de oude sfeer helemaal bewaard gebleven. Tijdens de verbouwing bleek dat er veel moois achter de aangebrachte schrootjes van de jaren 70 verborgen zat. Schitterende deuren en tegels kwamen weer tevoorschijn. Ook de naam van de vorige bewoner Dijkstra, die op de glazen ruit bij de ingang prijkt is bewaard gebleven.


Bronvermelding: Omhoog

 • "Toen stilte nog te horen was" Fragmenten uit de geschiedenis van Emmen door B.J.Mensingh. Uitgeverij Drenthe Beilen. ISBN 90.75115.22.9.
 • "Rondom de Heerenhof". Historische balans van Emmen, een stad vol dorpen in het jaar 2000, door Ger de Leeuw. Uitgeverij Drenthe Beilen. ISBN 90.75115.29.6.
 • Aanvulling en correctie K.Strating.
 • Aanvulling en correctie december 2013: J.J.Veenstra.
 • Foto's:
  • Archief gemeente Emmen.
  • B.Mensingh.
  • J.Withaar.

 

Wie helpt? Omhoog

 

Klik hier om een e-mail aan Historisch Emmen te versturen Historisch Emmen zoekt altijd naar informatie.
Foto's, kranten, artikelen, advertenties, knipsels, stambomen, genealogie, alles is welkom.
Na digitalisering ontvangt u alles retour.
Help mee Historisch Emmen beter en vollediger te maken.