dot Home - start
dot Historie
dot Emmen centrum
dot Wijken buurten straten
dot Cultuur
dot Straatnamen

dot Gemeente archief
De historie van Emmen in woord en beeld

Op 19 december 2018 heeft HE van de heer S.G. (Geert) Hovenkamp uit Hilversum zijn gehele digitale archief in ontvangst mogen nemen. Gedurende 25 jaar heeft hij onderzoek gedaan naar familierelaties in Emmen en de locatie waar ze woonden (periode van omstreeks 1600 tot 1832) Het is in omvang, compleetheid en geordendheid mogelijk het grootste particuliere archief van Emmen. In samenwerking met het Erfgoednetwerk zal bekeken worden hoe e.e.a. ontsloten kan worden.
Geert, bedankt ! ! !

Logo Historisch Emmen

Historisch Emmen toevoegen aan uw favorieten

blauwe lijn
dot Laatst gewijzigd dot Over deze site dot Sitemap dot E-mail dot

Wilhelminastraat: Vriend - Thedinga - Bos - Van Dien - Dick - Luth - Busstra Omhoog


Bewoning: Omhoog

1832:

1880:

1916:

1931: In ging het oude pand van Thedinga tegen de vlakte en werd er een nieuw pand gebouwd door Harm Bos uit Amsterdam. Bos, die een broer in Emmen had wonen, zag hier waarschijnlijk mogelijkheden. De familie Van Dien dreef hier in deze jaren een slagerij. Noot: deze Harm Bos is waarschijnlijk geen familie van banketbakker Marinus Bos.


Vriend: Omhoog

 • 19xx-19xx Vriend.

De Emmer Courant van 1931: "De woning, die we als de woning der de familie Vriend hebben gekend, later door de familie Thedinga, en waarin daarna den heer M.N. van Dien zijn slagerij had gevestigd, is van ’t voorjaar geamoveerd en daarop door den aannemer, den heer G.J.Flik, op ’t terrein een groot en modern woon en winkelhuis gebouwd, dat de herinnering aan weleer heeft weggevaagd."

Harm Vriend (1836-1902), geboren te Sleen, huwde in 1862 te Emmen met Geertien Bos (1840-1894). Zij was een dochter van Hindrik Bos en Hinderkien Braam. Uit het huwelijk van Harm Vriend en Geertien Bos kwamen zeven kinderen voort, allen geboren te Emmen:

 • Hendrikje (*1863).
 • Albert (*1864).
 • Niesje (*1866).
 • NN (*/†1868).
 • Henderika (*1869).
 • Hendrik (*1871).
 • Evertdina (*1880).

Thedinga: Omhoog

Contact gezocht met familie, bekenden of ondernemer.
Informatie en foto's gevraagd

Foto Historisch Emmen Wilhelminastraat Grint
De eerste fietsenzaak van Thedinga.

 • 19xx-1916 Thedinga.

Van Dien: Omhoog

Foto van echtpaar Van Dien en slagerij gevraagd.
Wie helpt?

Foto Historisch Emmen Wilhelminastraat Grint Ab Alfred van Dien
Ab van Dien gefotografeerd in mei 2002
bij het voormalige onderduikershol.
Foto © Martin van den Oever.

 • voor 1931-1942 Van Dien, slager. Grint 76.

De Emmer Courant van 1931: "De woning, die we als de woning der de familie Vriend hebben gekend, later door de familie Thedinga, en waarin daarna den heer M.N. van Dien zijn slagerij had gevestigd, is van ’t voorjaar geamoveerd en daarop door den aannemer, den heer G.J.Flik, op ’t terrein een groot en modern woon en winkelhuis gebouwd, dat de herinnering aan weleer heeft weggevaagd."

De winkel was ter gelegenheid van het feestelijk feit in de bloemetjes gezet. De verandering was volgens deze krant wel heel groot: "De in modernen stijl opgetrokken en ingerichte winkelruimte doet het oog prettig aan, en de aan den haak hangende verleidelijk uitziende vleeschbouten, van een puik vette koe, zoals de slagersterm luidt, wel op hun voordeligst uitkomen. De heldere tegelwanden en de granito vloerbedekking maken een frisse indruk en komen met de moderne winkelinrichting en verlichting uitstekend tot hun recht, terwijl de smakelijk uitziende etalage als vanzelf kijkers trekt."

De slagerij werd gebouwd in opdracht van Meijer Nathan van Dien (1887-1942). Hij was een zoon van Nathan David van Dien en Judith Levie Goudsmit en werd geboren te Aarlanderveen. In 1914 huwde hij met de modiste Saartje Kropveld uit Emmen. Zij was een dochter van Abraham Kropveld en Betje Stern.

Meijer Nathan van Dien werd mogelijk tijdens de razzia in de nacht van 2 op 3 oktober 1942 door de bezetter opgepakt en naar Auschwitz in Polen overgebracht, waar hij op 8 oktober 1942 stierf.

Zijn zoon Ab (Alfred) was tijdens de Tweede Wereldoorlog één van de bewoners van het onderduikershol in het Valtherbos. Ab was één van de eerste joden in Emmen die onderdook omdat hij doorzag wat de bezetter met de joden van plan was: "Ik zelf heb er cynisch tegenover gestaan vanaf de eerste dag, dat ze ons vertelden, dat we niets te vrezen hadden, dat we in werkkampen zouden worden ondergebracht en dat we in eigen land zouden blijven. Ik geloofde het niet en meermalen heb ik thuis gezegd 'We gaan weg, denkt er om lui, ze zenden ons naar Polen'."

Van Dien verdween op zaterdag 15 augustus 1942, de dag dat het bericht kwam dat alle joden uit Emmen zich op maandag 17 augustus 1942 moesten vertrekken. Zijn eerste onderduikadres was een schuilplaats in een turfstobbe te Emmer Compascuum. Vanwege een onveilige omstandigheid moest hij in november 1942 al naar een andere schuilplaats uitwijken.

Die werd hem geboden door Bertus Zefat in Valthe, die zijn vrij afgelegen kippenhok had omgebouwd tot onderduikverblijf. Hier zaten al acht mensen ondergedoken; drie mannen, vier vrouwen en een meisje van negen jaar. Op 1 december 1942 werden de kippenhokken door controleurs van de CCD geïnspecteerd waarbij de onderduikers mogelijk door een kier zijn gezien. 's Avonds nog vertrokken ze en brachten samen met Van Dien de koude decembernacht in de openlucht door.

De volgende dag werd, met hulp van Zefat, begonnen met het graven van een hol in het Valtherbos. Meerdere malen werd het hol echter ontdekt. Eind januari 1943 werd het hol ontruimd. Van Dien verbleef vijf maanden op een onderduikadres in Emmen, maar die situatie daar bleek ook niet langer houdbaar.

Van Dien keerde weer terug naar het Valtherbos en verbleef daar twee jaar.

Het grote probleem was dat steeds meer mensen gingen vermoeden wat Zefat uitvoerde. Zo ook Jan Hendriks uit Emmer Compascuum, die het geheim van het hol zelfs kende. Hij stuurde zijn oomzegger Appie Hendriks, die gedeserteerd was, naar Zefat voor een onderduikplaats. Na overleg met de holbewoners, werd dat geweigerd. Hendriks viel in handen van de Duitsers, werd in het Scholtenshuis ondervraagd, en sloeg toen door.

Op 27 juli 1944 werd Zefat gegrepen en bij zijn huis doodgeschoten. Hij bleef zwijgen. De onderduikers hebben dankzij Bertus Zefat en enkele ter goeder trouw staande helpers de oorlog overleefd.

Van Dien verhuisde na de oorlog naar Amsterdam alwaar hij werkzaam was in de architectuur, stedenbouw en vormgeving.


Dick: Omhoog

 • 19xx-1956 B.J.Dick, bloemenhuis Acacia.

Luth: Omhoog

Foto Historisch Emmen Wilhelminastraat Grint

Foto Historisch Emmen Wilhelminastraat Grint

Foto Historisch Emmen Wilhelminastraat Grint

 • 1956-1969 H.J.Luth, bloemist.
  • Wilhelminastraat 78 (omstreeks 1962).

De Emmer Courant van 3 februari 1956: "Bloemenhuis "Acacia" heeft een ander eigenaar gekregen. Het is de heer A.J.Luth die de zaak al enige tijd geleden van de heer H.J.Dick overnam. De grote toonbank heeft plaats gemaakt voor een open vitrine met beeldige spulletjes en een ladekast voor zaden. Aan de muren hangt een stalen rek met hangplantjes aangelicht door nieuwe verlichting."

De telefoon werd immer opgenomen met de melding "bloemenhuis Luth" maar in het boek van Fleurop stonden ze onder de naam "Acasia" wel mooi bovenaan.

Dhr.H.J.Luth uit Westerlee en mevr.D.W.Luth Popkes uit Winschoten dreven van 1946 tot 1952 een bloemenzaak in Stadskanaal.

Ze huwden in het openingsjaar van hun zaak. In 1953 vertrok het gezin met inmiddels drie dochters naar Emmen, waar Luth ging werken bij de bloemenzaak van Klaas Smit aan de Hoofdstraat.

Op 2 februari 1956 namen zij de bloemenzaak over van B.J.(Boelie) Dick aan de Wilhelminastraat 78.

Omstreeks 1956 was het een dubbel woonwinkelpand, aan de rechterzijde de winkel met daarachter de woonkamer, aan de linkerzijde was het alleen woonhuis, bewoond door de familie Drenth.

Links van Luth woonde advocaat mr.Boonk met zijn gezin en aan de rechterkant had de familie De Lange een slijterij en een kolenhandel.

In 1956 werd nog een dochter geboren en nadat de familie Drenth in 1962 naar Vlaardingen was vertrokken, werd een doorbraak gemaakt. Het rechterdeel werd helemaal winkel met werkplaats, in het linkerdeel ging de familie wonen. Het huis bezat toen zes slaapkamers. Een prettige bijkomstigheid met inwonend personeel én de geboorte van een vijfde dochter in 1964.

Op 18 april 1967 betrok Luth ook een zaak in de nieuwe woonwijk Angelslo. In 1969 werd het pand aan de Wilhelminastraat verkocht aan de familie Busstra die er een naaimachine winkel in vestigde. De familie Luth verhuisde eerst naar de Holtlaanflat. Via de Boerschaplaan kwamen de heer en mevrouw Luth uiteindelijk terecht aan de Klokkenslag, waar ze hun auto konden parkeerden op de plek waar vroeger de tuin van hun Wilhelminastraat 78 lag.

 • 19xx-19xx J.Drenth, bevolkingsafent.
  • Wilhelminastraat 79 (omstreeks 1962).
 • 19xx-19xx T.J.Stijkel, arbeidsanalist.
  • Wilhelminastraat 79 (omstreeks 1962).
 • 19xx-19xx D.Miedema, pijpleiding monteur.
  • Wilhelminastraat 79 (omstreeks 1962).
 • 19xx-19xx J.J.Elmers, pijpleiding monteur.
  • Wilhelminastraat 79 (omstreeks 1962).

Busstra: Omhoog

Contact gezocht met familie, bekenden of ondernemer.
Informatie en foto's gevraagd

Foto Historisch Emmen Wilhelminastraat Grint

 • 1969-xxxx Busstra naaimachines.

Dumpshop: Omhoog

Foto Historisch Emmen Wilhelminastraat Grint

 • 19xx-19xx Dumpshop.

Bronvermelding: Omhoog

 • Luth:
  • I.v.d.Kaap-Luth.
  • Emmer Courant 3 februari 1956.
 • Van Dien:
  • "Emmen in bezettingstijd", door dr.G.Groenhuis, uitgave Stichting 4 mei Comité Emmen.
   Druk: Grafisch bedrijf Van Liere, ISBN: 90-9003420-X
  • "De opgejaagden, herinneringen van een joodse onderduiker in het Valtherbos", door Ab van Dien, Valthe 1982.
   Eerder gepubliceerd in "De Zwerver" 1949.
  • Emmer Courant 8 juni 1982.
  • Dagblad van het Noorden 22 mei 2002.
 • Foto's:
  • Archief gemeente Emmen.
  • G.v.d.Veen.
  • S.Hoek Beugeling.
  • A.Pool.

  Zie ook: "100 jaar Emmen, veranderingen in bebouwing" deel 2
  Door Sis Hoek Beugeling, J.Withaar, Gerrie van der Veen
  Noordboek 2004, ISBN 90.330.1275.8


 

Wie helpt? Omhoog

 

Klik hier om een e-mail aan Historisch Emmen te versturen Historisch Emmen zoekt altijd naar informatie.
Foto's, kranten, artikelen, advertenties, knipsels, stambomen, genealogie, alles is welkom.
Na digitalisering ontvangt u alles retour.
Help mee Historisch Emmen beter en vollediger te maken.