dot Home - start
dot Historie
dot Emmen centrum
dot Wijken buurten straten
dot Cultuur
dot Straatnamen

dot Gemeente archief
De historie van Emmen in woord en beeld

Op 19 december 2018 heeft HE van de heer S.G. (Geert) Hovenkamp uit Hilversum zijn gehele digitale archief in ontvangst mogen nemen. Gedurende 25 jaar heeft hij onderzoek gedaan naar familierelaties in Emmen en de locatie waar ze woonden (periode van omstreeks 1600 tot 1832) Het is in omvang, compleetheid en geordendheid mogelijk het grootste particuliere archief van Emmen. In samenwerking met het Erfgoednetwerk zal bekeken worden hoe e.e.a. ontsloten kan worden.
Geert, bedankt ! ! !

Logo Historisch Emmen

Historisch Emmen toevoegen aan uw favorieten

blauwe lijn
dot Laatst gewijzigd dot Over deze site dot Sitemap dot E-mail dot

The Black Lake (Shadows) (jaren 1962-200x)

Foto Historisch Emmen popgroepen Black Lake Shadows
V.l.n.r. gitarist Siebe Pol, accordeonist Aaldert Schoonewille, drummer Henny de Munnik,
in witte jas Job Geuzinge en geheel rechts
Gerrit de Hoop.
Foto: verzameling Sis Hoek-Beugeling

Foto Historisch Emmen popgroepen Black Lake Shadows
Foto: verzameling Sis Hoek-Beugeling.

Foto Historisch Emmen popgroepen Black Lake Shadows
Foto: verzameling Sis Hoek-Beugeling.
v.l.n.r. Henny de Munnik, Douwe Buiter,
Fokko Lindeman, Harro Wimmenhove,
Gerrit de Hoop.


Foto: T.Kuilman


Foto: T.Kuilman

Foto Historisch Emmen popgroepen Black Lake
Foto: Copyright © Jan Sibon.
(Nieuwsblad van het Noorden 20-11-1999)
Foto: verzameling Harro Wimmenhove.

Uitreiking boek over de geschiedenis
van Black Lake aan Gerrit de Hoop.
V.l.n.r: Harro Wimmenhove, René te Molder,
Alex...?(roadie), Melvin Bloemsma (roadie),
Gerrit de Hoop & echtgenote, Marinus de Jong.

Foto Historisch Emmen popgroepen Black Lake
Foto: verzameling Harro Wimmenhove.

Black Lake in Flowertree Studio:
v.l.n.r.: Jan Bloemsma, Jan Kruise,
Marjan Korf, Gerrit de Hoop,
Harro Wimmenhove, Harrie Hoiting, Mark Wester.

Foto Historisch Emmen popgroepen Black Lake
Officiële bandfoto © drukkerij Veltman.
Foto: verzameling Harro Wimmenhove.

V.l.n.r.: Mark Wester, Jan Kruise, Gerrit de Hoop,
Marjan Korf, Willem Tuhumury en Harro Wimmenhove.

 

Black Lake Shadows werden opgericht door Henny de Munnik en Gerrit de Hoop. Traden in 1962 voor het eerst op, op het biljart van caféhouder Berend Gustin in Barger Compascuum. "Met vijf man, compleet met installatie, in een Volkswagen Kever". Ze maakten zoals de naam al aangeeft Shadows-achtige gitaarmuziek. De band brak pas goed door na optredens in dancing Van Hemmen te Gasselte, bekend van "de glazen vloer".

In 1965 kwam Erik van Es over van de Zamora's. In 1967 ging Jitse Veeninga deel uitmaken van de groep. Hij kwam over van de Zamora's.

Black Lake Shadows "fuseerde" begin jaren '70 met The Rythm Stars, die de B.L.S. beconcurreerden. De fusie was zakelijk en muzikaal gezien een goede strategische zet. De nieuwe naam werd Black Lake en werd toen een beroepsband. De bezetting bestond toen uit: Henk Bemboom (toetsen), Douwe Buiter (trompet/bas/zang), Gerrit de Hoop (bas/gitaar/zang), Koos Bloemsma (sologitaar/zang), Henny de Munnik (drums/zang) en Johan Lutke (zang/saxofoon).

Piet Busscher verliet door dit samengaan de oude Black Lake Shadows. Het werd dan wel niet niet hardop gezegd, maar er gingen geruchten dat Black Lake eigenlijk van Piet Busscher af wilde. Ze waren bijzonder gecharmeerd van Koos Bloemsma (ex Rythm Stars). Deze wilde alleen als Johan Lutke (eveneens ex Rythm Stars) ook mee kwam. Lutke speelde ook nog eens saxofoon die samen met de trompet van Douwe een sterke blazerssectie kon vormen. Lutke bleek ook nog eens een leuke zanger en vooral goede entertainer te zijn. Een echte frontman en met Henk Bemboom in de gelederen konden ze ook stukken van Ekseption spelen.

Dit bleek een geweldige bezetting te zijn! Ze speelden vaak een potpourri van een half uur met daarin de refreinen van een tiental Top 40 nummers. En dat iedere maand weer anders. Daarnaast maakten ze veel werk van de bühnepresentatie.

Noot: Piet Busscher is na het samengaan vertrokken naar Zweden. Hij is daar nog steeds een succesvol muzikant.

Noot: tussen ongeveer 1967 en 1970 was Black Lake het huisorkest van Bos en Zon. Een naam die vrijwel niet genoemd wordt als artiest die optrad bij Black Lake is Erik van Es. Hij was pianist, organist van grote klasse en een hoge opleiding, die gelet op zijn achtergrond, minder paste in de Drentse sfeer van Black Lake. Erik is later uit Emmen vertrokken en gaan werken bij de NOS waar zijn naam later in diverse programma's is vermeld. Wie van de ex-bandleden kan hem nog herinneren?

Nadat in 1980 saxofonist Johan Lutke werd vervangen door de Duitse multi-instrumentalist Reinhard Witte verongelukte Koos Bloemsma. Na dit ongeluk verlieten Henk Bemboom en Koos Bloemsma’s broer, de geluidsman Jan Bloemsma de band.

Henk Bemboom werd vervangen door Harro Wimmenhove (ex No Name), Koos Bloemsma door Fokko Lindeman (ex Shamrock). De samenstelling was nu: Henny de Munnik, Douwe Buiter, Reinhard Witte, Fokko Lindeman, Harro Wimmenhove en Gerrit de Hoop.

Na één jaar verliet Reinhard Witte de band. In 1984 Fokko Lindeman (naar Puzzle) vervangen door Gerrit Trip (ex Teach Inn).

Omstreeks 1986 werd Gerrit Trip vervangen door Willem Tuhumury (ex Dessa, ex Stardust) en werd de blazerssectie weer op peil gebracht door het aantrekken van Jan Kruise (ex Nameless).

Omstreeks 1990 verliet Douwe Buiter Black Lake. Hij ging naar Dutch Boys.

Drummer Henny de Munnik werd vervangen door achtereenvolgens René te Molder (ex Werk in Uitvoering), Nico Groen (ex Flavium), Mark Wester en Marco de Lange.

Als zanger/zangeres hebben bij Black Lake gezeten: Yvonne Wilmink, Henk Rouw (ex Shamrock, ex Cairo), Marjan Korf (ex Melrose) en Ruth van der Kloor.

Harro Wimmenhove werd na één jaar vervangen door Johan Schlecht vanwege zijn overstap naar Example maar hij keert later weer op het oude nest terug.

De formatie Gerrit de Hoop, Nico Groen, Willem Tuhumury, Jan Kruise, Harro Wimmenhove en Henk Rouw moet gezien worden als de beste samenstelling na de succesvolle jaren '70 formatie met Henk Bemboom en Koos Bloemsma. In deze formatie werden diverse singles/CD’s opgenomen.

Willem Tuhumury ging vervolgens tijdelijk naar Diep Triest en werd vervangen door Harrie Hoiting. Willem keerde na ongeveer één jaar weer terug bij Black Lake.

In 1999 verliet "Mr.Black Lake" Gerrit de Hoop de band en werd vervangen door Daniël Hartung. Daarna ging Harro Wimmenhove naar Diep Triest en werd vervangen door Justin Pieplenbosch (ex Bert Heerink Band).

De laatste officiële bezetting moet zijn geweest: Daniël Hartung, Marco de Lange, Justin Pieplenbosch, Willem Tuhumury, Jan Kruise en Ruth van der Kloor.

Na het vertrek van Jan Kruise in 2001 zijn er nog verschillende samenstellingen uitgeprobeerd. Tegenwoordig treedt de band kennelijk nog op in reünieachtige sferen of stierf de band een langzame, geruisloze dood. Het zou te betreuren zijn.

Muzikanten o.a.:

  • Douwe Buiter
  • Gerrit de Hoop
  • Albert Kuilman
  • Johan Lutke (zang)
  • Henny de Munnik (slagwerk)
  • Piet Busscher (gitaar)
  • Harro Wimmenhove (gitaar)
  • Fokko Lindeman

Andere namen ontbreken nog.

Bronvermelding:
 

Wie helpt? Omhoog

 

Klik hier om een e-mail aan Historisch Emmen te versturen Historisch Emmen zoekt altijd naar informatie.
Foto's, kranten, artikelen, advertenties, knipsels, stambomen, genealogie, alles is welkom.
Na digitalisering ontvangt u alles retour.
Help mee Historisch Emmen beter en vollediger te maken.