dot Home - start
dot Historie
dot Emmen centrum
dot Wijken buurten straten
dot Cultuur
dot Straatnamen

dot Gemeente archief
De historie van Emmen in woord en beeld

Op 19 december 2018 heeft HE van de heer S.G. (Geert) Hovenkamp uit Hilversum zijn gehele digitale archief in ontvangst mogen nemen. Gedurende 25 jaar heeft hij onderzoek gedaan naar familierelaties in Emmen en de locatie waar ze woonden (periode van omstreeks 1600 tot 1832) Het is in omvang, compleetheid en geordendheid mogelijk het grootste particuliere archief van Emmen. In samenwerking met het Erfgoednetwerk zal bekeken worden hoe e.e.a. ontsloten kan worden.
Geert, bedankt ! ! !

Logo Historisch Emmen

Historisch Emmen toevoegen aan uw favorieten

blauwe lijn
dot Laatst gewijzigd dot Over deze site dot Sitemap dot E-mail dot

Unknown Taste for Charm UTC (1984-1987)

Foto Historisch Emmen popgroepen UTC
V.l.n.r. Marlen Davers (slagwerk), Elias de Vries (zang), op de achtergrond Erik Reitsema (bas),
voorgrond Rinus Laban (gitaar) en uiterst rechts Peter Lenferink (toetsen). Foto zomer 1986.
Foto: verzameling Elias de Vries.

Foto Historisch Emmen popgroepen UTC
Foto: verzameling Gosse Mol Mulder.

Foto Historisch Emmen popgroepen UTC
Foto: verzameling Gosse Mol Mulder.

Foto Historisch Emmen popgroepen UTC
Foto: verzameling Klaas Brouwer.


Foto: verzameling Gosse Mol Mulder.

UTC, afkorting van Unknown Taste for Charm was een uiterst populaire band in de jaren '80 die ontstond uit Silent Explosion. De band speelde new wave achtige muziek.

Met de inlijving van Elias de Vries bij Silent Explosion werd tevens besloten om een naamsverandering te ondergaan en aan de hand van de nummerologie werd een naam gekozen die "gebalanceerd" zou zijn. Langzaam maar zeker kreeg UTC haar eigen gezicht en werd er gewerkt aan het repertoire. Eerst bij Rinus Laban thuis, waar de studeerkamer werd omgetoverd tot repetitieruimte, en later in het welbekende gebouw van jeugdsoos "Octopus" aan de spoorstraat in Emmen.

De kelder van Octopus diende jarenlang als vaste oefenruimte van UTC met als tegenprestatie dat de groep een aantal optredens zou doen, verdeeld over het jaar. Elke zaterdag, en in veel gevallen ook de zondag, brachten de muzikanten van UTC de dag door in deze oefenruimte. Het eerste "grote" optreden vond plaats in de Muzeval, waar op 8 december 1984 voor het eerst "Emmense Nieuwe" werd gepresenteerd. Vier bands: UTC, Peep University (later bekend als Charlies), Bears of Joy en Danceparc presenteerden zich in een volle Foyer.

De eerste opnames van UTC dateren uit begin 1984 en zijn gemaakt in de oefenruimte bij Rinus thuis. De opnames werden gemaakt onder leiding van Gosse "Mol" Mulder, de eerste bassist van de eind jaren zeventig uiterst bekende groep X-Race. Op deze opnames zijn voornamelijk Peter Lenferink en Efisio Pinna te horen als zangers van de nummers: "Kill me", "Fears", "Emotional Conflict", "All those games" en "Secrets".

Eind december 1984 nam de band opnieuw een demo op in een studio te Drouwenerveen. Nummers als "Before the nightfall", "Blackshirts" en "Principal boy" werden geregistreerd. Half augustus 1985 ging UTC opnieuw naar Drouwenerveen en werden "Come see me", "Give your heart" en "B'det'" opgenomen.

In 1985 organiseerde de Stichting Pop-Drenthe als "tegenhanger" van de Grote Prijs van Nederland "Krantepapier". Aanleiding hiertoe was het feit dat de jury geen enkele Drentse band had geselecteerd voor de Grote Prijs van Nederland. Het was in deze periode dat de spanningen binnen UTC af en toe hoog opliepen en na een zoveelste interne ruzie besloot Efisio Pinna op te stappen. UTC won het concours in december 1985. De prijs was drie dagen studiotijd.

Met Gosse "Mol" Mulder als vervanger van Pinna dook UTC drie dagen Studio Spitsbergen te Zuidbroek in. De band kreeg door een financieel meningsverschil tussen Pop Drenthe en de studio de onafgemaakte opnames niet mee naar huis en de tape bleef eigendom van de studio.

In februari 1986 werd de van Chicane afkomstige Erik Reitsema vaste bassist van UTC. De band repeteerde toen nog steeds in hun vaste oefenruimte Octopus.

Onder leiding van Eddie Roose nam de band in september 1986 in de oefenruimte een aantal nieuwe nummers op waaronder "Flush", "You are" en "New day".

Het jaar 1986 was tevens het jaar van een aantal, voor de band memorabele, grote optredens. Zo speelde UTC op het tuinfeest van Rumah Permudah waar ook Ad van de Berg, Jan Akkerman en Julia Loko van de partij waren. UTC stond op Sea Pop in het Noord-Hollandse Petten samen met Claw Boys Claw en Frankie Miller. Ook betraden ze voor de tweede maal het podium van Sweel Pop en stonden ze op de groepenpresentatie "100 PK" in De Melkweg in Amsterdam.

In 1987 deed UTC opnieuw mee aan de provinciale Popprijs en stond de band, na de voorronde in Pentastoma in Roden, opnieuw in de finale die gehouden werd op 19 juni in Meppel.

Ondanks het feit dat de groep één van de publieksfavorieten was, won de Asser formatie Togliatti Sound van Remco Ymker.

Op 4 juli 1987 vond het laatste concert van UTC plaats in café de Engelenbak in Emmen. Op 5 september 1987 werd via een persbericht in de regionale bladen bekend gemaakt dat muzikale meningsverschillen, het ontbreken van management, en een dalende motivatie de belangrijkste redenen waren om definitief een punt te zetten achter UTC.

Op 3 mei 1998 kwam UTC voor het eerst weer bij elkaar tijdens een reünie in café de Brasserie in Emmen. Het 15-jarig bestaan van de Brasserie was aanleiding om een aantal oude formaties te laten spelen. Behalve UTC waren ook Inna Jiff en een akoestische bezetting van The Charlies van de partij.

Toetsenist Peter Lenferink van UTC was voor deze gelegenheid vervangen door Eddy Buitendijk, afkomstig van Mr.Jones. De reacties op het concert waren zeer positief, maar een vervolg zat er op dat moment niet in. Een jaar later was UTC opnieuw van de partij, toen er een reünie plaatsvond in de Muzeval. Alle winnaars van de Drentse Popprijs speelden op uitnodiging van Stichting Kunst en Cultuur Drenthe een half uur in het Emmer theater. Behalve Peter Lenferink was hier ook Marlen Davers vervangen. De drummer had het te druk met de Drentstalige formatie Skik en moest verstek laten gaan. Hij werd vervangen door Dirk Kruise die, net als Eddy Buitendijk, samen met Elias de Vries en Erik Reitsema deel heeft uitgemaakt van Mr.Jones.

Naar aanleiding van het laatste optreden werd besloten om de studio in te gaan en in laatstgenoemde samenstelling een aantal oude nummers op te nemen. Eind 1999 werd in de Sing Sing studio te Metslawier de songs "Utopia", "Front to front" en "Give your heart" vastgelegd op een digitale geluidsdrager.

Bronvermelding:
 

Wie helpt? Omhoog

 

Klik hier om een e-mail aan Historisch Emmen te versturen Historisch Emmen zoekt altijd naar informatie.
Foto's, kranten, artikelen, advertenties, knipsels, stambomen, genealogie, alles is welkom.
Na digitalisering ontvangt u alles retour.
Help mee Historisch Emmen beter en vollediger te maken.