dot Home - start
dot Historie
dot Emmen centrum
dot Wijken buurten straten
dot Cultuur
dot Straatnamen

dot Gemeente archief
De historie van Emmen in woord en beeld

Op 19 december 2018 heeft HE van de heer S.G. (Geert) Hovenkamp uit Hilversum zijn gehele digitale archief in ontvangst mogen nemen. Gedurende 25 jaar heeft hij onderzoek gedaan naar familierelaties in Emmen en de locatie waar ze woonden (periode van omstreeks 1600 tot 1832) Het is in omvang, compleetheid en geordendheid mogelijk het grootste particuliere archief van Emmen. In samenwerking met het Erfgoednetwerk zal bekeken worden hoe e.e.a. ontsloten kan worden.
Geert, bedankt ! ! !

Logo Historisch Emmen

Historisch Emmen toevoegen aan uw favorieten

blauwe lijn
dot Laatst gewijzigd dot Over deze site dot Sitemap dot E-mail dot

De Zamora's (midden jaren '50-1992)

Foto Historisch Emmen populaire muziek De Zamora's
Foto: verzameling Jan Sommer.
1950: Zamora's van het eerste uur:
v.l.n.r. Eric Jacobsen (piano), Klaas Hummel (slagwerk), Alie Huizing (zang), Jannes Kleinman (accordeon), Roelie Brouwer (gitaar en zang).

Foto Historisch Emmen populaire muziek De Zamora's
Foto: verzameling Jan Sommer.
Zamora's 1963.
Erik van Es, Henk Stel, Jan Stel,
Jan Sommer, Geert Joosten, Ben van Es.

Foto Historisch Emmen populaire muziek De Zamora's
Foto: verzameling Jan Sommer.
Zamora's 1968.

Foto Historisch Emmen populaire muziek De Zamora's
Foto © Jan Sommer.
Gerard Rolink in beeld bij de Zamora's.

Foto Historisch Emmen populaire muziek De Zamora's
Foto: verzameling Jan Sommer.
Zamora's omstreeks 1969.
Jan Stel, Henk Stel, Geert Joosten,
Jaap v.d.Steen en Ben van Es.

Foto Historisch Emmen populaire muziek De Zamora's
 Foto: ?

De groep Zamora's werd midden jaren ‘50 opgericht door Roelie Brouwer, ook bekend als "Zingende Zwerver". Het was een groep amateur-muzikanten die fan waren van een trio met de bekende zangeres Maria Zamora. Maria Zamora was de artiestennaam van Marietje Jansen. Het trio speelde voornamelijk Zuid-Amerikaanse muziek. De weinig ervaren Zamora-musici kregen een jaar les van Jannes Tepper, eigenaar van het bekende hotel Huize Wielens aan de Wilhelminastraat. Door steeds in te spelen op de trends van het moment heeft de band in wisselende samenstellingen tientallen jaren bestaan.

Zangeres van het eerste uur Alie Huizing kon goed jodelen, wat in die tijd mede door Olga Lowina zeer populair was. De band had in de eerste maanden gelijk al veel werk.

Na een paar jaar werden Alie Huizing en Eric Jacobsen vervangen door Lammie Kieft en Ab Brandsma. Brouwer en Brandsma vormden toen samen ook het duo De Zingende Zwervers. Lammie Kieft speelde piano en zong als Caterina Valente.

In september 1960 kwam Erik van Es bij de Zamora's. De band bestond toen uit Roelie Brouwer, Klaas Hummel, Jitse Veeninga, Ben en Erik van Es.

Vanaf november 1962 bestonden de Zamora’s uit Jitse Veeninga (accordeon), Jan Stel (saxen), Erik van Es (piano), Ben van Es (sax), Klaas Hummel (slagwerk) en Jan Sommer (zang en gitaar). Een nieuwe periode was aangebroken; de sixties. Erik van Es ging basgitaar spelen en Ben van Es werd vervangen door Henk Stel de broer van saxofonist Jan Stel. Tweestemmige sax, Sail along silvery moon van Billy Vaughn, was in die tijd in. De rock en roll zorgde dat Klaas Hummel werd vervangen door Jan Groenink. Ook werd toen een basgitarist aangetrokken, Jan Leeuwinga. Hij speelde bij Dick en de Vecona’s, maar hadden niet zoveel werk. In 1965 verliet Erik van Es de band na een conflict en ging bij de Black Lake Shadows spelen. Vervanger werd Geert Joosten, die van de SLEDA’S (jongens uit Sleen en Dalen 1964) kwam.

In 1965 bestonden de Zamora's uit Jan Stel (tenorsax, altsax en zang), Jan Leeuwinga (basgitaar), Jan Groenink (slagwerk), Jan Sommer, (gitaar, zang), Henk Stel (tenorsax), Geert Joosten (piano,zang).

Met het vertrek van Geert Joosten in 1968, die vanwege huwelijk beslist niet langer in de band wilde spelen, viel ook een zeer belangrijk repertoire weg. De samenzang van Geert met Jan Sommer en Jan Stel was verdwenen. Geert had een geweldige 1e en 2e stem, die vooral tot uiting kwam in de nummers van o.a. The Seachers, Everly Brothers en The Fortunes.

Bas Munniksma (piano, trompet) kwam voor Geert Joosten in de plaats. Het dansorkest de Zamora’s bestond toen uit Jan Groenink (slagwerk), Jan Leeuwinga (basgitaar), Jan Sommer (zang en gitaar), Jan en Henk Stel (sax en zang), Bas Munniksma (toetsen, zang en trompet). Vanaf het begin klikte het echter niet met Bas die overigens wel zeer muzikaal was. Geert en Bas waren qua persoonlijkheid totaal verschillend. Later bleek dat Bas aan het repeteren was met Jan Leeuwinga, Willem Klasens en Jan Groenink voor het oprichten van een bluesband.

In 1969 viel de band uit elkaar. Jan Sommer was uit de band gezet waarvoor Gerard Rolink, de blues en popgitarist, in de plaats kwam. Door de invloed van Rolink op Jan Groenink en Bas Munniksma was er een heel ander geluid in de band gekomen. Deze invloed was uiteindelijk fataal voor het voortbestaan van de Zamora’s als dansorkest. Niet dat Gerard daar iets aan kon doen, maar bij Jan, Jan en Bas sluimerde al een tijdje de behoefte om blues te gaan spelen en dat was Gerard op het lijf geschreven. Er ontstond een band in een band. Deze "tweede band" speelde ook eigen sets tijdens Zamora optredens. Dit liep niet goed af. Boze zaaleigenaren waren het gevolg waarop Jan Stel in 1968 de anderen per brief ontsloeg.

Na vier weken vroeg Jan Stel echter of Jan Sommer weer bij de band terug wilde komen, uiteraard zonder Bas, Jan Leeuwinga en Jan Groenink. De bestaande contracten werden door Jan Stel, Henk Stel, Geert Joosten, Jaap v.d.Steen († 1986) en Ben van Es afgewerkt.

Daarna viel het doek voor de ‘grote’ Zamora's. Jan Stel en Jan Sommer stapten over naar de Magic Five, onder de naam ‘Magic Zamoras’ o.l.v. manager Ben Lukken. Dat heeft een goed jaar geduurd.

Jan Sommer begon in 1970 voor zichzelf met het Trio Zamora. Zijn broer Harry speelde op drums en op toetsende ex Black Lake man Anne Stevens († 2002). In 1977 kwam Jan Leeuwinga terug als bassist en de broer van Anne, Henk Stevens, als toetsenist. Leeuwinga stopte in 1984 weer waarna ze weer als trio verder gingen.

In 1992 is de band en dus ook de naam Zamora’s opgeheven.

De Zamora's hebben vier reünies gehouden: in 1989, 1990, 1992 en 1993 in de Zuidoosthal van Henk Smit.

Bronvermelding:
 

Wie helpt? Omhoog

 

Klik hier om een e-mail aan Historisch Emmen te versturen Historisch Emmen zoekt altijd naar informatie.
Foto's, kranten, artikelen, advertenties, knipsels, stambomen, genealogie, alles is welkom.
Na digitalisering ontvangt u alles retour.
Help mee Historisch Emmen beter en vollediger te maken.