dot Home - start
dot Historie
dot Emmen centrum
dot Wijken buurten straten
dot Cultuur
dot Straatnamen

dot Gemeente archief
De historie van Emmen in woord en beeld

Op 19 december 2018 heeft HE van de heer S.G. (Geert) Hovenkamp uit Hilversum zijn gehele digitale archief in ontvangst mogen nemen. Gedurende 25 jaar heeft hij onderzoek gedaan naar familierelaties in Emmen en de locatie waar ze woonden (periode van omstreeks 1600 tot 1832) Het is in omvang, compleetheid en geordendheid mogelijk het grootste particuliere archief van Emmen. In samenwerking met het Erfgoednetwerk zal bekeken worden hoe e.e.a. ontsloten kan worden.
Geert, bedankt ! ! !

Logo Historisch Emmen

Historisch Emmen toevoegen aan uw favorieten

blauwe lijn
dot Laatst gewijzigd dot Over deze site dot Sitemap dot E-mail dot

Het Smeulveen: Omhoog

Willem-Albert-Scholten
Willem Albert Scholten.

Jan-Evert-Scholten
Jan Evert Scholten.

Omstreeks 1890 begon het vervenen van het Smeulveen, ten oosten van Emmen. Eigenaar van het Smeulveen was de familie/firma W.A.Scholten.

Deze zeer bekende ondernemersfamilie werd met name bekend vanwege de stichting van vele aardappelmeel-, stroop-, strokarton- en suikerfabrieken. Andere websites gaan hier uitgebreid op in.

Voor Zuidoost Drenthe was W.A.Scholten van belang vanwege de vervening. De Drentse Encyclopedie vermeldt dat hij min of meer bij toeval betrokken raakte bij de turfhandel. Citaat: "Op 16 september 1873 bezocht een vervener uit Stadskanaal hem met het verzoek te participeren in een veenaankoop van 756 hectare te Emmer-Compascuum. Scholten stemde toe en raakte vervolgens zo enthousiast, dat hij in de twee daaropvolgende jaren het gehele Smeulveen (974 ha) en 1000 ha in het Barger-Oosterveen aankocht. Bij de aankoop zal hij ongetwijfeld gedacht hebben aan het brandstofverbruik van zijn vele fabrieken."

Willem Albert Scholten (1819-1892) huwde op 18 september 1846 met de Groningse Klaassien Sluis 1893). Klazienaveen dankt zijn naam aan deze mevrouw Klaassien [Klaziena] Scholten-Sluis. Uit dit huwelijk kwam één zoon voort. Op 11 juni 1849 werd Jan Evert geboren. Hij zou zijn vader opvolgen.

Jan Evert [roepnaam Johan] Scholten (1849-1918) werd vooral bekend vanwege zijn activiteiten bij de Maatschappij Klazienaveen die hij zelf had opgericht. Hij leidde de exploitatie van het veen in Zuidoost Drenthe dat zijn vader had aangekocht. Zo liet hij (mede) het Scholtenskanaal graven, een 13 km lange verbinding tussen het Stadskanaal en de Hoogeveense Vaart. Het lijkt logisch dat het realiseren van deze vaarverbinding alles te maken heeft gehad met het aanvoeren van (goedkope) brandstof (turf) voor de fabrieken op het Groninger platteland.

Omstreeks 1898 vestigden de eerste bewoners zich op het Smeulveen. De firma Scholten zorgde voor een houten school met onderwijzerswoning, een kruidenierswinkel (de winkelnering van de familie Krikke), een kerk, een hotel, arbeiderswoningen en een turfstrooiselfabriek.

Omdat de grond aan de zuidkant van het Van Echtenskanaal in Klazienaveen Zuid door de heren Van Echten uit Hoogeveen goedkoper werd verkocht, vestigden zich vooral aan de zuidkant van het Van Echtenskanaal veel middenstanders.

Zodoende werd dit zuidelijker gelegen Klazienaveen het huidige Klazienaveen en ontstond op het gebied rond de huidige veenkerk Klazienaveen-Noord.


Bronvermelding:

 

Wie helpt? Omhoog

 

Klik hier om een e-mail aan Historisch Emmen te versturen Historisch Emmen zoekt altijd naar informatie.
Foto's, kranten, artikelen, advertenties, knipsels, stambomen, genealogie, alles is welkom.
Na digitalisering ontvangt u alles retour.
Help mee Historisch Emmen beter en vollediger te maken.